7x wandelen met kinderen in de Achterhoek

Wandelen met de kinderen is een heerlijke en gezonde optie voor een dagje uit. Spelenderwijs leert je kind meer over het landschap, de natuur en de geschiedenis. Alleen maar wandelen vinden kinderen soms een beetje saai. Daarom geven wij je een paar superleuke voorbeelden waar je al wandelend op avontuur gaat én ook nog eens lekker kunt eten en spelen!

1. Op zoek naar de Schat van Scholte

Bij HCR Prinsen in Haarlo kun je de spannende kinderroute De Schat van Scholte wandelen waarbij je op ontdekking gaat naar het raadsel achter de pot met munten die boer Memelink op zijn boerderij heeft gevonden. Na het wandlelen kun je bijkomen op het terras met een welverdiend drankje en hapje terwijl de kids zich nog even uitleven in de speeltuin.

2. Op avontuur bij Erve Brooks

Het gezellige Erve Brooks is speelboerderij, restaurant en museum in één. Bovendien start je hier aan de leukste wandeling die je maar kunt bedenken: het Avonturenpad. Het is een wandeling van ongeveer 2 kilometer met de avontuurlijkste hindernissen zoals een touwbrug en vlot. De route is ook geschikt met de buggy en daarmee een leuk uitje voor de hele familie! Na afloop geniet je van de lekkerste pannenkoeken in het restaurant of met een ijsje op het terras en kun je nog even al je zintuigen prikkelen in het blotevoetenland.

3. Op zoek naar de uitgang: Doolhof Ruurlo

Doolhof Ruurlo is het grootste heggendoolhof van Europa. Dus, trek goede schoenen aan, want om naar de toren te komen heb je hersens én kracht nodig! Middenin het doolhof kun je de uitkijktoren beklimmen en de gelopen route bestuderen. Ook rond het doolhof zijn een paar prachtige wandelroutes uitgezet, waaronder die naar Pannenkoekenhuis de Heikamp. Dat wordt genieten!

4. Sevink Avonturenpark: een super leuk dagje uit Achterhoek

Regen of zonneschijn? Bij Sevink Avonturenpark kun je alle kanten op! De binnen- en buitenspeeltuin bevinden zich naast de molen, je kunt in de molen zelf ook een kijkje nemen. Met warme dagen kan je heerlijk afkoelen bij nabij gelegen recreatieplas 't Hilgelo. Vanuit Sevink Molen starten twee spannende kinderroutes, die binnen verkrijgbaar zijn. De route 'Sevi & Sevelien en het geheim van de gouden graankorrel' is geschikt voor kinderen tot 7 jaar.  Voor de oudere kids tot 12 jaar is er de route waarbij je op zoek gaat naar de schat van Ravenhorst. Volg de bordjes van de roofridder en voer opdrachten uit tijdens een route van 4,2 kilometer. 

5. Wandelen met een ezel of alpaca bij De Edelingen

De Edelingen is een bijzondere plek. Het is prachtig gelegen en biedt ruimte aan mens en dier. Je kunt de boerderij bezoeken en een wandeling met een ezel of alpaca boeken. Er zijn routes met verschillende afstanden en zelfs meerdaagse arrangementen. Het is een fantastische ervaring om samen met zo'n dier op pad te gaan. Kinderen tot 40 kg mogen op de rug plaatsnemen als ze moe zijn. Bij terugkomst is er plaats op het mooie terras om te genieten van een kop koffie of thee met appeltaart of kruidkoek, door de zorgvragers en vrijwilligers zelf gebakken. De kinderen kunnen rondcrossen op de skelter en lekker springen op de trampolines. Verder zijn er natuurlijk de dieren, zoals de cavia’s, konijnen, kippen en geiten en die mag je knuffelen en aaien! Of loop even langs bij de alpaca's en rendieren. Dat wordt beestachtig leuk!

6. Huis Verwolde: groene oase in de Achterhoek

Huis Verwolde is een elegant landhuis, verscholen in de bossen bij Laren (gld). Vanaf Huis Verwolde kun je met met kinderen vanaf 6 jaar de knapzakroute gaan wandelen. In de knapzak (verkrijgbaar bij de museumwinkel) zit een speurtocht, een drankje en wat lekkers voor onderweg. Tip: deze speurtocht is ook te boeken voor kinderfeestjes.

7. Het Dieren ABC bij Landal Stroombroek

Het Dieren ABC is een leuke, uitdagende en leerzame wandelroute en kan gevolgd worden aan de hand van 26 routepaaltjes. Op de routepaaltjes staat een letter van het alfabet en een dier. In een boekje dat bij de route hoort, staan leuke verhaaltjes over de betreffende dieren afgewisseld met kleine opdrachten, spelletjes en enkele weetjes voor volwassenen. De boekjes (met stickervel) zijn verkrijgbaar bij Landal Stroombroek. Nog energie over na de wandeling? Dan kunnen de kinderen nog even ravotten bij de indoor- en outdoor speelplaatsen of ga samen lekker een potje bowlen of minigolfen. 

Klik hier voor nog veel meer avontuurlijke gezinsroutes.